ПЪЛЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН КУРС ПО ФОТОГРАФИЯ

Вие изучавате пълния курс, а плащате по малко всеки месец.

КОЛ-ВО ЗАНЯТИЯ:

СЕДМИЦИ ОБУЧЕНИЕ:

ЧАСОВЕ ОБУЧЕНИЯ:

36 ЗАНЯТИЯ
ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА

36 СЕДМИЦИ
ЧЕТИРИ ЗАНЯТИЯ НА МЕСЕЦ

144 ЧАСА
4 АК. ЧАСА ЕДНО ЗАНЯТИЕ

50 лв./месец. Класиран 9 месеца до 4 занимания месечно.

Особеност на такова построение на занятията:

Когато се обучавате в неработен ден, глвата Ви е свободна от текущите проблеми, свързани с работа/училище.

Вие идвате отпочинали, с освежена глава и добро настроение и нищо не Ви пречи да се занимавате само с творчество!

Не е нужно да бързате: Вие съвсем спокойно попивате информацията и имате достатъчно време за практика на дневна светлина, което е проблем за курсовете в повечето случаи. 
Има прекрасна възможност да се отдели нужното време за ВСЕКИ ученик дори и в груповите занятия! Ние ще имаме достатъчно време да разгледаме с всеки от Вас резултатите от домашната работа и да поправим грешките.

Ще имаме достатъчно време да попрактикуваме новата тема на занятията направо на място, за да бъде правилно усвоена информацията и да няма недоразбрани моменти в бъдеще, което е изключително важно за красиви снимки.

Ще остане и достатъчно време до следващите почивни дни, за да можете спокойно и съсредоточено да се поупражнявате самостоятелно и да изпълните поредното домашно без да бързате.

При необходимост можете да се консултирате с преподавателя по време на изпълнението и, при необходимост, да го преправите. И накрая, е много удобно да изплащате курса на части всеки месец, вместо накуп да го платите целия.

    

ПРОГРАМА НА КУРСА

Пълният професионален курс включва всичките три степени на обучение + специални уроци (masterclasses): „Студийна светлина от А до Я“ и „Обработка на изображения“.

 

ТЕМА №1
Във въвеждащата част ще разгледаме механиката за получаване на картинка – как е било преди и какво се е променило днес. Ще научим и какви биват фотоапаратите и какви са основните им разлики. Предимства и недостатъци на съвременния цифров начин за получаване на изображение.

ТЕМА №2
Какви биват настройките за снимане и защо огледалният фотоапарат има толкова регулации? На това занятие ще се заемем с понятието „експозиция“ и ще изясним как да направим добър кадър при каквито и да е условия. Ще разгледаме подробно и понятията скорост на затвора, диафрагма и върху какво влияят те.

ТЕМА №3
Всички ние сме забелязвали, че вечер вкъщи снимките стават много жълти. А защо именно и как да ги направим да изглеждат така, както ги виждаме ние, подробно ще разгледаме на този урок. Ще разберем и какво е „Баланс на бялото“ и как да се оправяме с него.

ТЕМА №4
Понятието фокусно разстояние – какво е това, за какво е нужно и в какво се измерва. Ще разгледаме типовете обективи и защо са толкова много, а също и по какво се отличават снимките на един и същи сюжет, направени с различни обективи. Какви биват размерите на матрицата и защо това е важно.

ТЕМА №5
Как се правят снимки с размит фон и обратното – как да направим всичко да изглежда изпъкнало, защо снимките биват замазани и как съзнателно може да ги снимаме с ефект на движение – тези и много други въпроси се разискват в темата „Дълбочината на рязко изобразяваното пространство и скоростта на затвора като художествени похвати“.

ТЕМА №6
Защо в мрачно време с очите си виждаме очертанията на облаците, а на снимката цялото небе е бяло? Въвеждаме понятието „Динамичен диапазон на изображението“ и разглеждаме как правилно да го използваме. Продължаваме да се занимаваме и с матриците, но вече с тяхното устройство и принцип на работа.

ТЕМА №7
Много важно занятие на тема „Как да го направим красиво“. Кои елементи и къде е най-добре да ги разположим в кадъра – на този и много други сложни визуални въпроси дава отговор науката, в която ще започнем да се вслушваме – Художествена композиция. Ще узнаем какво представлява принципът на „златното сечение“, компановка и равновесие на кадъра. Подробно ще изучим, какво представлява статиката и динамиката на кадъра, векторната динамика и правилното ѝ използване.

ТЕМА №8
Започваме да снимаме хора. Какви са видовете портрети, как да определим и правилно да заснемем хоризонтален и вертикален тип портрет. Прилагаме знанията си по композиция в снимане на портрети като имаме предвид векторната динамика. Заключително занятие на стъпката – разглеждаме темата как правилно да анализираме получения резултат, да пресяваме негодното.

ТЕМА №9
Задълбочено продължение на темата за портретите с акцент върху възприятието на дребните неща и нюансите – „изрязване“ на крайниците, бялото на очите, гънки. Ще разгледаме как да спазваме хармонията при избор на дрехи за снимките, какви са типовете външност.

ТЕМА №10
«А как да застана? А къде да дяна тази ръка? Накъде да гледам?» – вероятно са Ви задавали или пък Вие сте задавали много подобни въпроси, когато сте снимали хора. Работата с модел не е проста тема, постановката на позите, как да изберем поза за модела, „живата фотография“ – всичко това ще бъде изучавано на практика.

ТЕМА №11
Продължаваме работата с модела, разискваме въпросите за геометричността на линиите при работа с модели. Как да направим кадъра обмислено, но да не изглежда постановъчен. Как да избягаме от шаблонните решения и, накрая, как да направим красива снимка на обикновен човек, а не на професионален фотомодел.

ТЕМА №12
Разновидности на снимките и техните особености. Особености на репортажния филм и какво трябва да се има предвид. Как да направим добър репортаж. Анализ и отбор на резултатите.

ТЕМА №13
Какво представлява светлината от гледна точка на фотографа и каква бива тя. Остра, мека, дифузна светлина – как правилно да ги прилагаме и да ги заменяме една с друга в зависимост от задачата.

ТЕМА №14
Студийна светлина. Откъде да започнем работата в студиото? Ще разгледаме всички начини за синхронизация на фотоапарата с импулсните блокове, техните предимства и недостатъци. Какво бива студийното оборудване, насадки, реквизит, кое за какво е предназначено. Работа с импулсна светлина. Как да определим количеството източници.

ТЕМА №15
Академична схема на портретното осветление. Начини за предаване на настроенията чрез светлина – какво представляват „Ниският“ и “Високият“ ключ. Светосенкови маски, атмосферна и въздушна перспектива в условията на студиото.

ТЕМА №16
Смесена светлина, по-конкретно импулсна и постоянна. По какъв начин да прилагаме импулсната светлина извън студиото, ще усвоим интериорното снимане. И ще разгледаме оригиналната техника за заснемане на неподвижни обекти, която се нарича „Светлинна четка“, използваме я и при предметното и портретно филмиране.

ТЕМА №17
Започваме творческата стъпка от правилно планиране на фотосесията – какво и защо трябва да се има предвид. Какво представляват историите, разказани в снимките, как да ги измислим. Снимане на хронологични истории.

ТЕМА №18
История в един кадър. Жанр. Как да измислим сюжет, как да заснемем добро жанрово произведение.

ТЕМА №19
Творчество в ограничено студийно пространство – светосенкови маски, атмосферна и въздушна перспектива в условията на студиото и други разновидности на красивия кадър «на празно място».

ТЕМА №20
Смесена светлина (импулсна + постоянна). Особености на прилагането, ефекти и варианти за прилагане на практика. Използване в и извън студиото.

ТЕМА №21
Работа с външна и вградена светкавица. Как да настроим всичко и правилно да го използваме. Ръчен и автоматичен режим на работа на светкавицата. Репортаж с използването на външна светкавица през деня и вечерта. Особености на клубния репортаж.

ТЕМА №22
Предметни снимки. Ще разгледаме особеностите на този жанр, откъде да започнем. Анализ на задачата и варианти за разрешаването ѝ. „Светлинната четка“ като елегантно решение на някои задачи в предметните снимки и в портрета.

ТЕМА №23
Снимаме с проектор. Това е може би един от най-ефектните начини за постигане на красив творчески резултат. Варианти за реализиране с постоянна и импулсна светлина и техните особености.

ТЕМА №24
Постпродукция – какво ни е нужно при обработването на изображението. Отбор на снимките, анализ на задачата. Програмите Lightroom, Adobe Camera Raw, Adobe Photoshop като начини за бързо «приглаждане» на резултата.

ТЕМА №25
Обработка на изображенията. Видове графики, цветово пространство, възможности на програмата. Начален разбор на инструментария на програмата, какво представляват четките, настройките и прилагането им в едни или други ситуации.

ТЕМА №26
Обработка на изображенията: правилна корекция на изображението според експозиция, цвят. Други видове корекция.

ТЕМА №27
Обработка на изображенията: Инструменти за подчертаване. Изучаване на разнообразни типове подчертаване на обекта, различия между този или онзи начин и предимствата на едните пред другите в една или друга ситуация. На място – практически примери какво може да бъде направено с подчертаната област.

ТЕМА №28
Обработка на изображенията: Инструменти за ретуш. Теоретично и практично обяснение кои от тях трябва да се използват за обработване на портрет и пейзаж, например. Защо е недопустимо при обработване на портрет да се прилагат някои от инструментите. Възстановяване на стари снимки.

ТЕМА №29
Обработка на изображения: Слоеве. Какво е това според обичайното разбиране, как да ги използваме за колажи, какво трябва да имаме предвид за правдоподобността на крайния резултат. Коригиращи слоеве, слоеве-маски и т.н. Начини за «дорисуване» на недостигащите части на изображението.

ТЕМА №30
Обработка на изображенията: Работа с текста, каналите и векторната графика във фотошопа.

ТЕМА №31
Обработка на изображенията: Начини за промяна на снимките към черно-бели изображения, тониране, оцветяване на черно-бели снимки.

ТЕМА №32
Обработка на изображения: Филтри. Разбирането на филтрите, какви биват те и как да ги прилагаме правилно.

ТЕМА №33
Обработка на изображения: Работа с динамичен диапазон от изображения. Технологията D&B и правилното ѝ прилагане, а също така и начини и удобства при използване на всеки метод.

ТЕМА №34
Обработка на изображения: Ретуш на лице в подробности. Техника на честотното разлагане, плюсове и минуси. Особености при използването.

ТЕМА №35
Обработка на изображения: Създаване на колаж от нулата. Много обемна тема, в която ще разгледаме детайлите, от които зависи правдоподобността на резултата.

ТЕМА №36

Практическо съвместно създаване на няколко колажа по различен начин, с подробен анализ защо правим именно така, а те иначе.

 

 

We use cookies themselves to improve the browsing experience on the Web. If you continue to browse we consider that you accept the use.